woensdag 13 maart 2013

De DivemasterIk hoor mezelf de vraag nog stellen tijdens onze Divemaster Experience van Februari:

“Wat doet een Divemaster nou eigenlijk?”

Uiteraard werd deze voorzet meteen ingekopt met de altijd sterke “Flessen sjouwen!”
We hebben zelfs iemand in onze Instructeurs opleiding gehad die graag Instructeur wilde 
worden omdat hij “dat flessen sjouwen beu was”. Worden Divemasters dan echt zo misbruikt? Ik zie Divemasters juist als enthousiaste jongens en meiden die er altijd precies op dat moment zijn, dat je ze nodig hebt. Onmisbaar. Je Open Water cursist trekt zijn maskerbandje stuk….. “heb ik” en nog voordat je bedacht hebt hoe je dit op gaat lossen, heeft je Divemaster al een reserve masker geregeld en kun je zonder vertraging afdalen en je les beginnen . Dát doet een Divemaster!

Natuurlijk verschilt het behoorlijk per duikcenter wat een Divemaster doet. In Nederland kan het takenpakket vooral bestaan uit het assisteren bij opleidingen en het begeleiden van duikevenementen. In het buitenland is een Divemaster veelal bezig toertjes te geven, of Discover Scuba Dive programma’s.  Dat is het mooie, het is zo veelzijdig….

Maar dat maakt ook de uitdaging van het geven van de opleiding…..
Na het behalen van dat brevet moeten die Divemasters overal aan de slag kunnen, alle situaties kunnen handelen, zich wereldwijd als een vis in het water voelen. En dat moeten ze van jóu leren.

Natuurlijk helpt PADI je een flink eind op weg door je te voorzien van lesmaterialen,  opleidingsstandards enz. Maar juist tijdens de Divemaster opleiding leren de cursisten zoveel tussen de regels door. Het liefst zou je ze van begin tot eind volstampen met informatie, tips, trucs. Om de Divemasteropleiding een succes maken hebben wij onder andere een E-learning systeem opgezet. Niet om de E-learning van PADI te vervangen, maar juist om deze aan te vullen. Hier kunnen de Divemasters-in-spé nog eens rustig doorlezen wat er nu precies van ze verwacht wordt. Ook kunnen ze 24/7 zien hoe ze er voor staan en wat ze al afgevinkt hebben. Daarnaast staan alle Open Water Skills als video online en kunnen ze oefenexamens maken die hen voorbereiden op de echte examens. Al laatste geven we er ook tips over het maken van de onderwaterkaart en het noodassistentieplan en kunnen ze deze ter plekke uploaden.  Extra mogelijkheden om te oefenen en toegang op het moment dat het hen uit komt.

Verder laten wij de Divemasters-in-opleiding assisteren bij meerdere verschillende Instructeurs, want die hebben allemaal hun eigen “stijl”. Zo kunnen de Divemaster van iedere Instructeur de tips, trucs enz oppikken die het beste bij hen passen.
Juist het coachen , de mentorrelatie die je opbouwt met ze en de gedrevenheid die de meeste Divemasters-in-opleiding laten zien, maken deze opleiding tot één van mijn favoriete om te geven. Als je ze helemaal vol stopt met informatie, willen ze nóg meer weten. Als ze een 3 halen op de zwemtest (is voldoende) dan willen nóg een kans, (om minstens een 4 te halen). Als de Divemaster-stage voorbij is, vinden ze dat jammer, want er is nog zoveel te leren….. Heerlijk. Ook na de opleiding blijven ze welkom en delen wij graag onze ervaring met ze. Natuurlijk is het ook erg leuk om te ontdekken waar ze terecht zijn gekomen, zo zijn er al aardig wat van onze Divemasters over de wereld verspreid…..

Komend weekend start de eerste lichting Divemasters van 2013, we gaan jullie uiteraard nog berichten over hun ervaringen.

Eefje, Wouter, Stephan en Hans; Welkom in de wereld van de PADI Pro!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten