zaterdag 24 mei 2014

Diep

Specialty of the month, juni: DEEP

Wat is diep? Dat kan per persoon en locatie verschillen of je het als diep ervaart, maar de theorie zegt dat diepe duiken beginnen vanaf 18m. In je Advanced Open Water opleiding heb je al de verplichte diepe duik gemaakt en mag je dus tot 30m duiken. Wil je het maximale uit je recreatieve duiken halen, dan kan je met de Deep specialty ook duiken maken tot maximaal 40m diep.
In de theorie en 4 duiken van de Deep specialty leer je vaardigheden maar vooral ook het bewustzijn dat nodig is om op een veilige manier diepe duiken te maken. De nultijd die je hebt is kort en je luchtverbruik ligt een stuk hoger, vandaar dat er ook veel nadruk ligt op navigatie, het maken van safety stops en het gebruik van een noodluchtvoorziening.
Ik heb vele diepe duiken gemaakt over de hele wereld en juist op die plaatsen waar het water mooi helder, blauw en warm is, merk je de verschillen ten opzichte van het Nederlandse water waar het al snel donker en kouder wordt. In het buitenland zul je nauwelijks merken hoe diep je gaat en ervaren dat je gemakkelijk ongemerkt dieper gaat dan je gepland had. Behalve dat het makkelijk gaat, is er vaak ook een reden om diep te gaan zoals mooie wrakken of onderwaterleven zoals bv het zoeken naar haaien. Een van mijn mooiste duiken was in de Rode Zee met een school hamerhaaien om me heen op 35m diepte. Door het gebruik van Nitrox en een duikcomputer haal je dan toch nog redelijke duiktijden. Nu geeft het volgen van de Deep Diver specialty absoluut geen garantie dat je haaien gaat zien, maar het stelt je wel in staat om in dieper water op zoek te gaan naar dat wat zich schuil houdt in de diepte.
De Deep specialty is interessant voor iedereen met een Advanced Open Water  brevet of hoger.
Behalve dat je je duikmogelijkheden vergroot en het maximale uit het recreatieve duiken haalt helpt het je ook bij eventuele vervolgopleidingen. Er is een sterke relatie met andere specialties zoals: Nitrox, Wrakduiken en Navigatie maar ook kan je deze specialty meetellen voor je Master Scuba Diver brevet of kan deze in je Divemaster cursus vrijstelling opleveren voor de ‘Deep workshop’. Verder is de Deep Diver specialty een voorvereiste om toegelaten te worden tot TEC opleidingen. Wij bieden de Deep Diver specialty in Nederland aan voor € 249,- of op Ibiza voor €290,- (4 bootduiken). Op beide locaties te volgen in 2 dagen / 1 weekend. Gezien deze Specialty in Juni de "PADI Specialty of the month" is, krijg je bij boeking van de cursus een gratis TEC introductie, bestaande uit een ochtend theorie/uitleg en een duik in het zwembad. Een ideale specialty om nog voor je vakantie te halen!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten