donderdag 26 april 2012

De Self Fulfilling Prophecy van PADI Specialties



Vraag een duikinstructeur maar eens waarom hij instructeur is geworden…..
Sterker nog, deze vraag krijgt iedereen in zijn instructeursopleiding; “ Waarom wil jij nou instructeur worden?”.  De meeste antwoorden zijn iets in de trant van “het overbrengen van je hobby op anderen”, los van die enkeling die het gewoon beu is om als Divemaster flessen te slepen (Ja ook dit antwoord hebben we letterlijk gekregen in 1 van onze IDC’s).  Maar doen wij dit met zijn allen dan ook? Het overbrengen van onze hobby op anderen? 
Laten we bij het begin beginnen; Om anderen te interesseren voor onze hobby, moeten zij wel weten dat deze bestaat. Gelukkig neemt PADI ons hier een flink stuk werk uit handen in het wereldkundig maken van het bestaan van Het Duiken. Hiernaast probeert natuurlijk iedere (nieuwe) instructeur zijn broers/zussen/neven/nichten/vader/moeder/opa/oma/buurman en postbode over te halen hun Open Water brevet te halen bij hem/haar. Het begin is gemaakt! En dan……
Meer dan eens hoor ik van instructeurs: “ Mwaa, die specialties, daar zijn mensen niet in geïnteresseerd.”
Is dat zo?
Ook hier moeten we weer back to basic. Hoeveel weet de gemiddelde PADI Open Water Diver van de mogelijkheden die er zijn? Bar weinig, ben ik bang. Ze willen graag hun “PADI” halen, weten zij veel dat het daar pas begint! En uiteraard doet PADI zelf ook hier zijn best om de beginnende duiker wegwijs te maken in alle mogelijkheden die Het Duiken biedt. Zonder de actieve bijdrage van de instructeur is dat echter een lastige zaak. Zeg nou zelf, welke boodschap komt echt aan? Een verhaaltje op de PADI site (waar je zelf naar moet gaan zoeken), of jouw Instructeur die enthousiast vertelt over zijn gewéldige wrakduiken van afgelopen vakantie in Frankrijk? (Al dan niet vergezeld van foto’s)? Specialties bieden een prachtige manier om Het Duiken vanuit verschillende oogpunten te zien. Om dat ene aspect dat extra interessant is verder te ontwikkelen. Ook biedt het de afwisseling die sommigen missen in Nederlandse wateren. Verder houden ze mensen aan het duiken die na hun Open Water niet zo snel een setje zullen huren en zelf de dijk over zullen springen. Vergeet niet dat er een grote groep duikers is die Het Duiken een prachtige sport vindt, graag vanalles wil leren, maar absoluut niet de ambitie heeft om Divemaster of Instructeur te worden. Daar heeft PADI het Master Scuba Diver brevet voor bedacht. Lekker duiken, vanalles uitproberen, ervaring opdoen; klinkt als een mooie hobby toch? Speciaal voor deze groep duikers hebben wij een facebookpagina in het leven geroepen.  Ook bieden wij een traject aan voor mensen die deze Master Scuba Diver Challenge willen aangaan. In deze Challenge haal je je MSD brevet in één seizoen. Los van de voordelen voor de cursisten, is het natuurlijk voor de instructeur heerlijk om wat breder met lesgeven bezig te zijn dan alleen de Open Water cursus…..(hierover volgende keer meer).  Als laatste wordt het je ook gemakkelijk gemaakt zieltjes te winnen voor je specialty: PADI maakt hier reclame voor, verwijst in haar lesmaterialen regelmatig naar de mogelijkheden en biedt binnen haar opleidingsvereisten extra mogelijkheden; de eerste duik van de specialty mag bijvoorbeeld meetellen voor de Advanced opleiding. Dus: Zijn mensen nu geïnteresseerd in specialties?
Conclusie: Ja en nee.
Nee: er staan geen rijen cursisten te wachten op een diepduik specialty.
Ja: deze cursisten kun je zelf creëren door enthousiast te vertellen over de onderwerpen van het duiken die jíj leuk vindt.
Het overbrengen van je hobby op anderen bestaat dus niet alleen uit het fysiek uitvoeren van de opleidingen die gevraagd worden, maar zeker ook uit het winnen van zieltjes en het betrokken houden van duikers.
Dus gaat heen en vermenigvuldigt uw cursisten.
Davy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten